COMISIA NAŢIONALĂ a PIEŢEI FINANCIARE REPUBLICA MOLDOVA
   

REPUBLICA MOLDOVA – membru deplin în cadrul Sistemului Internațional de Asigurări ”Carte Verde”

  • 25.09.2020
  • 508

Comisia Națională a Pieței Financiare și Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule aduc la cunoștința publicului următoarele.

După două decenii de monitorizare instituită de către Consiliul Birourilor ”Carte Verde” (CoB, Bruxelles), în raport cu Republica Moldova, implicit cu piața de asigurări autohtonă, Asambleea Generală – organul de conducere al Sistemului Internațional de Asigurări ”Carte Verde” –, convocată în data de 24 septembrie 2020, a hotărât ”... de a nu prelungi statutul de ”monitorizare” a BNAA din R. Moldova”. Respectiv, potrivit acestei decizii, BNAA – organizație reprezentativă a companiilor de asigurări emitente de certificate ”Carte Verde” – obține statut de membru cu drepturi depline în cadrul SIA ”Carte Verde”. Organul decizional  respectiv, de asemenea, a desemnat-o pe dna Alina Osoianu, director Executiv BNAA, în calitate de co-președinte al Comitetului pentru reglementări interne, CoB.

Apreciind eforturile conjugate ale autorităților moldovenești și participanților profesioniști ai pieței de asigurări în remedierea carențelor atestate de-a lungul timpului și, în același timp, sesizând anumite slăbiciuni corporative, Asambleea Generală susține imperativul implementării neabătute de către asigurătorii locali a  cerințelor prudențiale - în sensul siguranței financiare a entităților și în beneficiul asiguraților. Concomitent,  organele de conducere SIA ”Carte Verde” se pronunță pentru ”... menținerea de către BNAA a Programului de reasigurare și a Garanției financiare externe”

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY