COMISIA NAŢIONALĂ a PIEŢEI FINANCIARE REPUBLICA MOLDOVA
   

Proiectul de lege privind fondurile de pensii facultative a fost adoptat în lectură finală

  • 20.11.2020
  • 200

Legislativul a adoptat, vineri, 20 noiembrie curent, în lectura a doua, proiectul de lege care reglementează modul de constituire și funcționare a fondurilor de pensii facultative în R. Moldova.

Documentul stabilește cerințele față de organizarea și constituirea acestor fonduri, față de activitățile desfășurate de administratorii fondurilor de pensii, normele privind depozitarii fondurilor de pensii facultative, precum și competențele de supraveghere a acestor entități de către Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF).

Administrarea activelor fondurilor de pensii facultative va putea fi efectuată de o societate de pensii sau de către o entitate reglementată din sectorul financiar, cu condiția obținerii licenței.

Conform prevederilor proiectului, sistemul pensiilor facultative nu limitează participarea persoanelor în funcție de vârstă sau mărimea contribuției, iar aderarea la un fond de pensii facultative este o opțiune individuală.

Proiectul de lege include reglementări în materie de supraveghere și intervenție din partea CNPF în scopul protejării intereselor participanților fondului de pensii. Astfel, în scopul limitării riscurilor și asigurării redresării situației financiare a fondului de pensii facultative, au fost stabilite măsuri de intervenție și sancționare.

Documentul prevede elaborarea unui proiect de lege privind Fondul de garantare a contribuțiilor în sistemul de pensii facultative reglementat și gestionat de CNPF, care va avea menirea să compenseze pierderile participanților și beneficiarilor fondurilor de pensii facultative, în cazul imposibilității asigurării lor de către administratorii de fonduri.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY