logo

COMISIA NAŢIONALĂ a PIEŢEI FINANCIARE

Angajații CNPF au făcut schimb de experiență cu colegii români în domeniul reglementării și supravegherii activității de creditare nebancară


https://www.cnpf.md/ro/angajatii-cnpf-au-facut-schimb-de-experienta-cu-colegii-6307_93075.html

Un grup de angajați ai Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) au efectuat, în perioada 25-28 iunie, o vizită de studiu la Banca Națională a României, care este responsabilă atât de sectorul bancar, cât și de reglementarea, autorizarea și supravegherea instituțiilor financiare nebancare din România. În cadrul vizitei la București, angajații CNPF au fost informați că instituțiile financiare nebancare din România au regimuri diferite de reglementare, î

Un grup de angajați ai Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) au efectuat, în perioada 25-28 iunie, o vizită de studiu la Banca Națională a României, care este responsabilă atât de sectorul bancar, cât și de reglementarea, autorizarea și supravegherea instituțiilor financiare nebancare din România.

În cadrul vizitei la București, angajații CNPF au fost informați că instituțiile financiare nebancare din România au regimuri diferite de reglementare, înscriere și supraveghere/monitorizare, în funcție de tipul, volumul și specificul activităților de creditare desfășurate. Astfel, datele privind entitățile financiare nebancare sunt sistematizate, în funcție de riscurile și mărimea entităților, în trei registre: general, special și de evidență.  

Vizita a inclus mai multe subiecte de interes major pentru reprezentanții CNPF, care au fost urmate de sesiuni de întrebări-răspunsuri și exemple practice oferite de specialiștii români. În particular, delegația de la Chișinău s-a documentat cu modalitățile de monitorizare a instituțiilor financiare nebancare, componentele supravegherii prudențiale, inspecțiile on-site și verificările off-site, provizioanele specifice de risc de credit aplicabile entităților supravegheate, cerințele cu privire la nivelul garanțiilor și a gradului de îndatorare în procesul de creditare a persoanelor fizice.

Potrivit datelor Băncii Naționale a României, la situația din 31 decembrie 2018, în Registrul special erau incluse 71 de instituții financiare nebancare, care dețineau active totale în mărime de peste 7 miliarde de euro și aveau mai mult de 1,3 milioane de beneficiari.