COMISIA NAŢIONALĂ A PIEŢEI FINANCIARE REPUBLICA MOLDOVA
    RO EN RU

NOUTĂȚI

Prima | NOUTĂȚI | Comunicate

Întrevedere cu expertul Băncii Moldiale

  • 13.05.2008
  • 1869

Conducerea C.N.P.F. a discutat problema dezvoltării fondurilor nestatale de pensii în RM cu expertul Băncii Moldiale, dl Zoran Anusic.

În cadrul întrevederii au fost discutate aspecte privind situaţia actuală în domeniul financiar nebancar aflat în aria de supraveghere a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, în particular, oportunităţile de dezvoltare a fondurilor nestatale de pensii în Republica Moldova. S-a menţionat, că Legea privind fondurile nestatale de pensii în vigoare a fost elaborată în anul 1999, dar nu a  fost aplicată pînă la finele anului 2007, cînd s-a înregistrat primul fond nestatal de pensii fondat de o companie de asigurări. Totodată, cadrul normativ subordonat acestei legi nu a fost elaborat pe parcursul răstimpului respectiv. După o analiză detaliată specialiştii C.N.P.F. au constatat multiple lacune şi carenţe în legea menţionată mai sus. Astfel, în contextul eventualei reforme a sistemului de pensii, C.N.P.F. susţine ideea elaborării unei noi legii cu privire la fondurile nestatale de pensii.

Părţile au examinat problemele care la moment crează impedimente pentru constituirea şi activitatea fondurilor nestatale de pensii şi de care se va ţine cont la elaborarea cadrului legislativ şi normativ nou în domeniu. Totodată s-a  menţionat, că dezvoltarea fondurilor nestatele de pensii este condiţionată de valorificarea continuă a posibilităţilor investiţionale. În acest context, expertul a informat că în următoarele luni Banca Mondială, prin intermediul mai multor grupuri de experţi, intenţionează să analizeze posibilitatea acordării asistenţei Republicii Moldova în vederea identificării soluţiilor optime de realizare a reformei sistemului de pensii, inclusiv prin crearea condiţiilor adecvate pentru dezvoltarea fondurilor nestatale de pensii.
       

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY