COMISIA NAŢIONALĂ A PIEŢEI FINANCIARE REPUBLICA MOLDOVA
    RO EN RU

Creditare

Prima | ... | Creditare | CNPF explică

CNPF explică

În procesul de semnare a unui credit, fii atent la costurile „ascunse” sub formă de comisioane, dobânzi, penalități etc., de plata cărora urmează să fii responsabil fără a conștientiza la momentul semnării. Unul dintre cele mai importante elemente ale contractului de credit este dobânda anuală efectivă (DAE). Trebuie să reținem că creditul cu cel mai mic DAE este produsul care ne costă cel mai puțin.

Avem dreptul să cerem anularea contractului de credit timp de 14 zile. Acest principiu se aplică la toate contractele de credit nebancar. Nu suntem obligați să justificăm anularea, dar trebuie să întoarcem banii primiți și dobânda calculată pe această perioadă.

Acest indicator include toate plățile pe care le facem pentru un împrumut exprimat ca procent anual din valoarea creditului, cu excepția eventualelor penalități pentru nerespectarea angajamentelor. Nu trebuie să confundăm DAE cu rata dobânzii, deoarece ele au roluri diferite în contextul contractelor de credit. Rata dobânzii este folosită la calcularea dobânzii, în timp ce DAE este un indicator care exprimă în formă procentuală costul total al creditului.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY