COMISIA NAŢIONALĂ a PIEŢEI FINANCIARE REPUBLICA MOLDOVA
   

În premieră, pe piața de capital a R. Moldova vor fi emise obligațiuni ale autorităților locale

  • 29.04.2021
  • 565

Administrația orașului Sângera și cea din Ceadîr-Lunga au încheiat joi, 29 aprilie curent, cu unul din principalii jucători pe piața de capital - BC „Victoriabank” SA, contractul de intermediere pentru realizarea primelor oferte publice de obligațiuni din R. Moldova.

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului ”Obligațiunile guvernamentale locale - ca măsură de sporire a autonomiei locale”implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, cu suportul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău. Astfel, potrivit proiectului, trei primării (Chișinău, Sângera și Ceadîr-Lunga) beneficiază de suport consultativ și de instruiri în procesul efectuării primelor emisiuni de obligațiuni  de către autoritățile publice locale din țara noastră.

Până în prezent, primăriile beneficiare respective au înaintat proiectele investiționale ce urmează a fi finanțate din resursele obținute din emiterea obligațiunilor, iar două dintre ele – Sângera și Ceadîr-Lunga, au finalizat deja etapa selectării prin concurs deschis a intermediarului financiar și contractarea acestuia (primăria mun. Chișinău, la rândul ei, se află la etapa desfășurării concursului de selectare a intermediarului financiar). 

Primarul de Sângera, Valeriu Popa, a precizat că din sursele primei emisiuni de obligațiuni în sumă de 5 mln lei, autoritatea locală planifică finanțarea unui apeduct pentru 300 de gospodării, care nu au acces la apă. La rândul său, primarul de Ceadîr-Lunga, Anatolii Topal, a subliniat că acest instrument de finanțare va fi utilizat pentru reabilitarea drumurilor locale, dar și dezvoltarea infrastructurii pentru a spori interesul investitorilor străini.

Regulatorul pieței nebancare a fost reprezentat la eveniment de către vicepreședintele Comisiei Naționale, Nina Dosca, care a specificat că pentru R. Moldova obligațiunile municipale reprezintă un instrument financiar modern de atragere a investițiilor în localități, care presupune multe beneficii cu costuri reduse. De asemenea, o colaborare mai strânsă între autoritățile locale și piața de capital poate conduce la creșterea calității și eficienței proiectelor finanțate, precum și la încurajarea planificării financiare pe termen lung. R. Moldova ar trebui să urmeze această tendință de apelare la sursele alternative de finanțare pentru a oferi investitorilor locali și internaționali un mediu îmbunătățit de funcționare a pieței de capital. ”CNPF de comun acord cu autoritățile competente a elaborat și promovat legislația aferentă procesului de plasare și circulație a obligațiunilor municipale, iar conform propunerilor și sugestiilor din partea „Expert-Grup”, CNPF recent a inițiat modificarea actelor sale normative, care vin să clarifice unele norme aplicabile”, a adăugat vicepreședintele CNPF.

La eveniment au mai participat: reprezentanții brokerului selectat – BC „Victoriabank” SA, ai Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova, Ministerului Finanțelor, Congresului Autorităților Locale din Moldova etc.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY