COMISIA NAŢIONALĂ a PIEŢEI FINANCIARE REPUBLICA MOLDOVA
   

Evoluțiile și perspectivele sectorului de creditare nebancară au fost discutate în cadrul unei conferințe la Chișinău

  • 11.02.2020
  • 734

Peste 130 de participanți, inclusiv reprezentanți ai pieței financiare nebancare, autorități publice, experți internaționali, organizații de dezvoltare și fonduri de investiții s-au reunit marți, 11 februarie, la Chișinău, pentru a discuta despre importanța și impactul sectorului de creditare nebancară asupra dezvoltării economice și incluziunii financiare, în noul context de reglementare.

Organizatorii conferinței ”Finanțarea responsabilă – perspectiva sectorului de creditare nebancară”, Camera de Comerț Americană din Moldova, Comisia Națională a Pieței Financiare și Fondul European pentru Europa de Sud-Est, au abordat subiecte-cheie precum: aspecte ale evoluției pieței de creditare nebancară din Moldova, România și Bosnia; atractivitatea sectorului pentru instituțiile financiare străine; evaluarea bonității clienților și a transparenței activității de creditare ca premise pentru finanțarea responsabilă; crowdfunding-ul ca model alternativ de finanțare etc.

În adresarea sa de salut către participanții conferinței, vicepreședintele CNPF, Iurie Filip, a menționat importanța sectorului de creditare nebancară în promovarea accesului la finanțe pentru gospodăriile cu venituri reduse și micii antreprenori. ”Totuși, dezvoltarea rapidă a organizațiilor de creditare nebancară implică sporirea unor riscuri adiționale, fiind necesare noi reglementări de creditare responsabilă pentru a diminua fenomenul supra-îndatorării beneficiarilor de împrumuturi”, a specificat vicepreședintele CNPF.

În continuare, directorul Departamentului creditare nebancară din cadrul CNPF, Alina Cebotariov, a prezentat evoluțiile și tendințele înregistrate în sector, specificând că în cinci ani piața creditelor nebancare a crescut de la 3,3 miliarde lei la finele lui 2014 până la 10,3 miliarde lei în trimestrul III 2019. ”Pentru a asigura consolidarea stabilității financiare a sectorului de creditare nebancară și a promova o protecție mai mare a consumatorilor de produse și servicii financiare nebancare, CNPF a elaborat un proiect de amendare a legislației aferente, care propune o serie de măsuri necesare pentru o activitate de creditare responsabilă cu scopul de a diminua riscul de supra-împovărare a populației, astfel ca beneficiarul să nu nimerească în situația de incapacitate de plată”, a punctat Alina Cebotariov.

La rândul său, Angela Dimonu, șefa Serviciului Reglementare activități financiare și instituții nebancare în cadrul Direcției Reglementare și Autorizare a Băncii Naționale a României, a precizat că instituțiile financiare nebancare din România au regimuri diferite de reglementare, înregistrare și supraveghere, în funcție de tipul, volumul și specificul activităților de creditare desfășurate. Totodată, Angela Dimonu a accentuat rolul BNR în menținerea stabilității financiare, care a întreprins consecvent acțiuni în vederea evitării unei îndatorări excesive a populației, ce au vizat inclusiv impunerea unui set de condiții minime ce trebuie respectate de către împrumutători, astfel încât să se asigure premisele unei creditări responsabile. Măsurile adoptate de BNR au fost ajustate periodic, fiind recalibrate în funcție de evoluțiile climatului economic, tendințele și necesitățile identificate sau previzionate, precum și de cele ale reglementărilor în domeniu la nivelul Uniunii Europene.

Mila Malairău, directorul executiv al Camerei de Comerț Americane din Moldova, a specificat că: „De-a lungul a peste 15 ani de existență a sectorului, acesta și-a demonstrat utilitatea publică, în calitate de catalizator economic, fie  prin finanțarea afacerilor, fie prin stimularea consumului. Conferința este un prilej oportun de a trasa niște concluzii în ce privește rolul și locul acestui sector în piața financiară a Republicii Moldova, dar și de a trasa niște priorități pe viitor”.

În context, Oxana Bînzaru, director regional Finance in Motion, consultant investițional al Fondului European pentru Europa de Sud-Est, a afirmat că „EFSE este despre accesul la finanțare și crearea unui sistem financiar stabil și prosper. Cu condiția că este gestionat corect, sectorul de creditare nebancară din Moldova poate deveni un exemplu de succes pentru incluziunea financiară a consumatorilor și microîntreprinderilor nebancabile, atât de necesare pentru dezvoltarea economică durabilă”.

Evenimentul a inclus trei sesiuni de discuții despre cele mai actuale subiecte de interes: necesitatea reglementărilor în industria financiară nebancară, experiența internațională în domeniul creditării nebancare, impactul sectorului de creditare nebancară asupra impulsionării dezvoltării mediului privat, experiența altor țări în evaluarea bonității clientului și punerea în aplicare a creditării responsabile.

Conferința ”Finanțarea responsabilă – perspectiva sectorului de creditare nebancară”, organizată în premieră la Chișinău este un eveniment deosebit de important în contextul reformelor desfășurate atât pe piața financiară autohtonă, cât și la nivel regional și internațional.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY