COMISIA NAŢIONALĂ A PIEŢEI FINANCIARE REPUBLICA MOLDOVA
    RO EN RU

Educația financiară

  • 27070
 

 

 

 

VIDEOGRAFICE

EDUCAȚIA FINANCIARĂ PENTRU COPII

CALCULATOR ONLINE A PRIMEI DE ASIGURARE RCA/CARTE VERDE, infografice

persoane fizice

persoane juridice

SESIUNE VIDEO DE INFORMARE DESPRE MODIFICĂRILE LA LEGEA PRIVIND SOCIETĂȚILE PE ACȚIUNI

Studiu explicativ aferent modificărilor operate în Legea nr.1134/1997     Prezentare

 

BNM și CNPF cu suportul Fondului pentru Buna Guvernare al Guvernului Marii Britanii și-au unit eforturile în educația financiară a populației 

Vreți să știți ce este un credit și cum să vă protejați de supraîndatorare, să înțelegeți cum funcționează sistemul financiar din Republica Moldova și să aflați cum să vă majorați veniturile prin propriile investiții? La aceste, dar și la alte întrebări veți afla răspunsurile din seria de materiale informative lansate astăzi de Banca Națională a Moldovei (BNM), împreună cu Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF).

„Educația financiară este imperativă, deoarece produsele financiare evoluează mai repede decât cunoștințele și abilitățile oamenilor”, remarcă guvernatorul BNM, Octavian Armașu. Șefului băncii centrale subliniază „conștientizarea riscurilor pe care le implică fiecare produs financiar este cel mai puternic instrument pe care îl putem pune la dispoziție populației pentru a preveni situațiile de criză financiară. Atunci când luăm un împrumut, trebuie să înțelegem riscurile legate de acesta și să estimăm obiectiv capacitatea noastră de a-l rambursa”.

La rândul său, Valeriu Chițan, președintele CNPF, menționează „semnificația educației financiare devine din an în an tot mai evidentă, mai cu seamă, în contextul evoluției social-economice și provocărilor caracteristice țărilor în tranziție. În această ordine de idei, pentru a susține imperativul responsabilizării consumatorilor și a spori încrederea acestora în produsele și serviciile financiare, este necesară implicarea autorităților întru realizarea activităților de informare și educare financiară, ca parte componentă a reformelor de reglementare și supraveghere”.

În ultimii 3 ani, volumul creditelor acordate persoanelor fizice de către bănci a crescut cu 7,5 miliarde lei, iar numărul cardurilor bancare în circulație – cu peste 450 de mii.

De cealaltă parte, sectorul de creditare nebancară a înregistrat în aceeași perioadă o creștere a numărului beneficiarilor de împrumuturi de aproape 360 mii, ceea ce înseamnă că timp de trei ani consecutiv, organizațiile de creditare nebancară au acordat, cel puțin, un credit nou în fiecare minut de lucru. Aceste evoluții indică o creștere rapidă a utilizării produselor financiare de către populație. De aceea este nevoie de un nivel mai înalt de cunoștințe financiare, pentru a preveni eventuale riscuri, inclusiv cel de supraîndatorare.

Astfel, notele analitice vor reflecta cele mai importante concepte și produse financiare cum sunt inflația, dobânda anuală efectivă, creditul de consum, leasing-ul financiar, asigurarea etc. Materialele vor fi difuzate în următoarele două luni și vor fi disponibile pe paginile web ale organizatorilor: www.bnm.md, www.cnpf.md și www.expert-grup.org În același timp, campania va putea fi urmărită pe profilul de Facebook al proiectului „Învață! Dă sens banilor” https://www.facebook.com/dasensbanilor/, precum și pe alte platforme de socializare. Totodată, vor fi desfășurate concursuri la subiectele abordate, iar câștigătorii vor fi premiați.

Prima notă analitică, din seria lansată astăzi, se referă la sistemul financiar și poate fi accesată pe site-urile menționate. Publicarea materialelor analitice este o continuare a proiectului de educație financiară „Învață! Dă sens banilor”.

Campania de informare privind creditarea nebancară

Creditarea nebancară

Небанковское кредитование

Campania de informare privind constatul amiabil în caz de accident rutier

Constatul amiabil

Мирная констатация ДТП

Infografice

 

Asigurări

Microfinanțare

 

Piața de capital

 

Piața de capital are drept scop atragerea și redistribuirea resurselor disponibile ale economiei, respectiv constituie un instrument atractiv de investire pe termen mediu şi lung.

Cele mai întâlnite instrumente financiare în care puteți investi, numite şi valori mobiliare, sunt acțiunile și obligațiunile.

Dacă decideți să investiți pe piața de capital trebuie să apelați la o societate de investiții, care va cumpăra și/sau va vinde instrumente financiare în numele și pe contul dvs.

Cea mai importantă sursă de informare o reprezintă pagina web a Comisiei Naționale a Pieței Financiare (www.cnpf.md), autoritate care reglementează, autorizează și supraveghează participanții la piața de capital. CNPF pune la dispoziția publicului lista persoanelor licențiate sau autorizate pe piața de capital 👉 https://bit.ly/3IyVdkz

 

Ai grijă de banii tăi: CNPF atenționează despre riscurile investițiilor financiare prin intermediul entităților neautorizate

Ai grijă de banii tăi: CNPF atenționează despre riscurile investițiilor prin intermediul platformelor de tranzacționare neautorizate

Ce reprezintă Valorile Mobiliare de Stat (VMS) și cum să cumperi/vinzi VMS pe piața secundară (Bursa de Valori)?

Drepturile acționarilor la guvernanța societății

Evidența drepturilor de proprietate asupra valorilor mobiliare

Tranzacții civile cu valori mobiliare

Obligațiuni corporative / Obligațiuni (avantaje)

Diversificarea portofoliului de investiții

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY