COMISIA NAŢIONALĂ A PIEŢEI FINANCIARE REPUBLICA MOLDOVA
    RO EN RU

NOUTĂȚI

Prima | NOUTĂȚI | Comunicate

Dumitru Budianschi: „Spre regret, consumatorii, deseori, încheie contracte de credit în grabă, deși au dreptul la un termen mai lung pentru negociere”

  • 23.02.2024
  • 1050

Președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Dumitru Budianschi, a participat la emisiunea „Spațiul public” difuzată de postul Radio Moldova, în cadrul căreia a oferit mai multe recomandări pentru consumatorii de servicii financiare, atunci când se împrumută de la bănci sau instituțiile de creditare nebancară.

Emisiunea moderată de Tatiana Fișer a avut ca subiect supravegherea și protejarea drepturilor consumatorilor de servicii financiare, în contextul celor mai dese încălcări constatate de Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF).

Dumitru Budianschi a subliniat importanța cunoașterii drepturilor și a opțiunilor disponibile pentru consumatorii de servicii financiare și a ținut să precizeze că de la 1 ianuarie 2024 CNPF integral deține mandatul de protecție a consumatorilor pe domeniile de asigurări, creditare nebancară, piața de capital, sectorul bancar, serviciile de plată, de schimb valutar și monedă electronică. După modificarea mandatului CNPF și preluarea noilor atribuții în domeniul protecției consumatorilor de servicii financiare, a fost necesară o revizuire a abordării privind protecția consumatorului financiar. Noua viziune a instituției se axează pe consolidarea consumatorului, prin oferirea de cunoștințe și drepturi mai extinse, astfel încât acesta, în interacționarea cu profesioniștii din domeniul financiar, să-și poată apăra interesele.

În cadrul emisiunii, Dumitru Budianschi a venit cu mai multe sfaturi pentru consumatorii financiari.

  • Analizați mai multe oferte: „Aș recomanda persoanelor care vor să ia un credit sau să beneficieze de alt serviciu financiar, să nu se limiteze la un singur furnizor de servicii și să știe că pot alege și compara ofertele mai multor companii”.
  • Evaluați clar necesitățile financiare pe care le aveți: „Un lucru foarte important pentru un consumator este să-și evalueze clar necesitățile financiare, să obțină informația precontractuală și să negocieze contractul. Cu părere de rău, deseori, din lipsă de timp sau din alte motive, contractele de credit sunt încheiate în grabă, chiar dacă legislația prevede un termen mai lung pentru negocierea contractelor de credit”.
  • Atenție la dobânzi: „Aș mai recomanda să fie atenți la dobânda stabilită în contractul de credit și să nu se lase prinși de ideea că dobânda este mică sau că aceasta nu există. Unele companii de creditare, deși susțin că oferă credite cu dobândă zero, aplică alte costuri, penalități și comisioane, care, în final, cresc valoarea totală a creditului. Unul dintre cele mai importante elemente ale contractului de credit este dobânda anuală efectivă (DAE), care include toate costurile unui credit și care servește drept mărime de comparație în raport cu alte oferte de credit”.

Emisiunea integrală poate fi urmărită aici:  http://tinyurl.com/abjamv9d

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY