COMISIA NAŢIONALĂ A PIEŢEI FINANCIARE REPUBLICA MOLDOVA
    RO EN RU

NOUTĂȚI

Prima | NOUTĂȚI | Comunicate

Decizii ale Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare – 13 mai 2025

  • 16.05.2025
  • 387

În cadrul ședinței din 13 mai curent, Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a adoptat o serie de decizii aferente pieței de capital și protecției consumatorilor, inter alia:

I. Reglementare:

  • Inițierea procedurii de consultări publice asupra proiectului de hotărâre privind aprobarea cuantumului maxim al taxelor pentru serviciile prestate de către societatea de registru. Proiectul prevede actualizarea plafoanelor maximale ale prețurilor pentru serviciile prestate de societățile de registru, acesta fiind elaborat în corespundere cu prevederile Legii nr. 171/2012 privind piața de capital, în urma numeroaselor sesizări venite din partea respectivilor actori ai pieței, potrivit cărora actualul nivel de prețuri nu mai permite acoperirea cheltuielilor curente de operare. Fără ajustarea corespunzătoare a tarifelor, se anticipează riscul intrării în incapacitate financiară a acestor entități, inclusiv pierderea personalului calificat din cauza salariilor necompetitive, fapt ce ar afecta conformitatea cu cerințele de autorizare. Ca punct de reper, care a stat la baza revizuirii tarifelor maximale de către autoritate, a servit rata cumulativă de inflație înregistrată în Republica Moldova începând cu 2019, când a avut loc ultima ajustare de prețuri, și până în prezent, nivelul acesteia fiind de 78,56%, dar și luarea în calcul a cheltuielilor asociate unui anumit tip de serviciu prestat, inclusiv timpului alocat în vederea executării acestora. Proiectul de hotărâre urmează a fi expediat spre avizare autorităților și instituțiilor interesate, precum și supus consultărilor publice.

II.  Autorizare:

  • Avizarea cererii de retragere obligatorie, inițiată de ofertantul „REALCHIMIE & CC” SRL, adresată acționarilor societății pe acțiuni „ÎNTREPRINDEREA DE COLECTARE A CEREALELOR DIN OLĂNEȘTI”, obiectul căreia îl constituie 22878 acţiuni ordinare nominative.
  • Înregistrarea în Registrul emitenților de valori mobiliare a rezultatelor privind emisiunea suplimentară de acțiuni ale Societății pe acțiuni „La Casa Nouă”, în sumă de 184 500 lei, în număr de 37 300 de acțiuni ordinare nominative, din contul mijloacelor bănești. Capitalul social al societății, după majorare, va constitui 600 000 lei, divizat în 120 000 de acțiuni ordinare nominative de clasa I, cu valoarea nominală a unei acțiuni de 5 lei.
  • Autorizarea reorganizării societății pe acțiuni „BIROUL DE CĂLĂTORII DIN CHIȘINĂU”, prin transformare în societate cu răspundere limitată.
  • Autorizarea reorganizării societății pe acțiuni „TERMOELECTRICA” prin fuziunea (absorbția) societății cu răspundere limitată „INFO BON”.

III. Supraveghere:

  • Inițierea controlului tematic referitor la verificarea respectării de către ÎM CIA „TRANSELIT” SA a art. 13 din Legea nr. 105/2003 privind protecția consumatorilor și a art. 89 alin. (1) din Legea nr. 92/2022 privind activitatea de asigurare sau de reasigurare în partea ce ține de contractele de asigurare, încheiate în perioada de activitate 01.01.2024 – 31.12.2024, și în partea referitoare la dosarele de daună în curs de regularizare, precum și la cele regularizate în perioada de activitate 01.01.2024 – 31.12.2024, aferente asigurării medicale pentru călătorii în străinătate.
  • Reieșind din competența sa legală de administrare a Fondului de compensare a investitorilor (art. 130 din Legea nr. 171/2012), autoritatea a stabilit mărimea  contribuției anuale a societăților de investiții, membri ai acestui fond, care urmează să fie achitată pentru perioada de gestiune 2024. Cuantumul plăților necesare de virat în Fondul de compensare s-a stabilit în limita de 1%-3%, diversificat, pe tipuri de venituri obținute din activitatea operațională a societăților de investiții,  desfășurată în anul de raport, dar care, potrivit normelor exprese din lege, nu poate fi mai mică de 500 de euro per membru. Contribuția urmează a fi achitată în moneda națională, până la data de 31 mai 2025. Decizia a fost adoptată în contextul sporirii încrederii investitorilor în piața de capital, precum și angajamentelor asumate de Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană, inclusiv transpunerii și implementării Directivei 97/9/CE privind schemele de compensare a investitorilor. De remarcat faptul că, de la înființarea Fondului, în anul 2015, contribuțiile anuale au fost percepute doar în anii 2017 (171 326 lei) și 2023 (115 560 lei), iar în restul perioadelor, CNPF a suspendat plata acestora, dat fiind nivelul suficient al resurselor acumulate pentru acoperirea plafonului minim de compensare. Potrivit Legii nr. 171/2012 privind piața de capital, Fondul de compensare a investitorilor are ca scop compensarea clienților persoane fizice ai membrilor Fondului în cazul incapacităţii acestora de a returna mijloacele băneşti şi/sau instrumentele financiare ale clienților săi, transmise in custodia acestora. La situația din 31 decembrie 2024, în calitate de membri ai Fondului figurau 12 entități, inclusiv 7 bănci comerciale, iar sursele acumulate în acest fond constituia 1,7 mil. lei, raportat la un număr de 84 persoane, eligibile pentru a fi compensate.

 

În aceeași ședință, Consiliul de Administrație al CNPF a admis cererea prealabilă depusă de către un acționar al societății pe acțiuni „ASPA”, înregistrată cu nr. 2169 din 24.03.2025. În urma analizei circumstanțelor de fapt, s-a constatat că acționarul SA „ASPA” – SRL „AURORA ZET” acționează concertat cu acționarii SRL „ELVELENIX-COM”, SRL „PRIMELENIX-COM” și SRL „VICTOR&BROS”. Cumulativ, aceștia dețin o cotă de 71,42 la sută din capitalul social al societății, echivalentul a 1.112.998 de acțiuni ordinare nominative.

De asemenea, autoritatea de supraveghere a respins, ca inadmisibilă, cererea prealabilă, depusă de BC „VICTORIABANK” SA privind contestarea hotărârii CNPF nr. 16/3 din 25.03.2025 referitor la cererea prealabilă, depusă de BC „VICTORIABANK” SA, privind contestarea Hotărârii CNPF nr. 5/4 din 27.01.2025, pe motiv de lipsă a obiectului de examinare în ordine prealabilă.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY