COMISIA NAŢIONALĂ A PIEŢEI FINANCIARE REPUBLICA MOLDOVA
    RO EN RU

NOUTĂȚI

Prima | NOUTĂȚI | Comunicate

Decizii ale Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare – 9 aprilie 2024

  • 10.04.2024
  • 624

În cadrul ședinței din 9 aprilie 2024, Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare a aprobat o serie de decizii aferente protecției consumatorilor și pieței de capital, inter alia:

I. Protecția consumatorilor:

  • În contextul procedurii administrative inițiate la petiția depusă de către un consumator, CNPF a constatat nerespectarea de către OCN „AVENTUS FINANCE” SRL a unor cerințe legale prestabilite de Legea nr. 202/2013. În particular, a fost constatată încălcarea art. 15 alin. (7) lit. a) din Legea nr. 202/2013 în partea ce ține de aplicarea plăților aferente contractului de credit (încasarea comisionului lunar de administrare a creditului și penalități), cu depășirea limitei de 0,04 la sută pe o zi de credit din valoarea totală a creditului. Autoritatea de supraveghere a prescris OCN „AVENTUS FINANCE” SRL restituirea tuturor plăților prevăzute în contractul de credit (dobânzi, comisioane, taxe, penalități, dobânzi de întârziere și orice alt tip de plăți), cu excepția sumei inițiale debursate.
  • În contextul procedurilor administrative inițiate în cazul a trei petiții depuse de către consumatori pe marginea contractelor de credit încheiate cu OCN „U CAPITAL” SRL, s-a constatat încălcarea art. 15 alin. (7) lit. a) din Legea nr. 202/2013 privind contractele de credit pentru consumatori în partea ce ține de calcularea dobânzii aferente creditelor acordate. Autoritatea a prescris creditorului restituirea tuturor plăților prevăzute în contractele de credit (dobânzi, comisioane, taxe, penalități, dobânzi de întârziere și orice alt tip de plăți), cu excepția sumelor inițiale debursate.

II.  Autorizare:

  • Înregistrarea în Registrul emitenților de valori mobiliare a rezultatelor emisiunii suplimentare de acțiuni a societății pe acțiuni „LUCEAFĂRUL-SERVICE”, în sumă de 700 000 lei, în număr de 70 000 de acțiuni ordinare nominative, din contul mijloacelor bănești. Capitalul social al societății după majorare va constitui 3 733 020 lei, divizat în 373 302  de acțiuni ordinare nominative de clasa I, cu valoarea nominală a unei acțiuni de 10 lei.
  • Autorizarea reorganizării societății pe acțiuni „TEMIX” prin transformare în societate cu răspundere limitată.
  • Radierea din Registrul emitenților de valori mobiliare, în rezultatul reorganizării prin transformare în societăți cu răspundere limitată, a valorilor mobiliare emise anterior de societățile pe acțiuni: „SFINX-IMPEX”, „ROMARTA” și „BARTOL CONSULTING”.
reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY