COMISIA NAŢIONALĂ a PIEŢEI FINANCIARE REPUBLICA MOLDOVA
    RO EN RU

De la 8 septembrie 2019, va fi introdusă procedura de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul

  • 30.08.2019
  • 2499

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) aduce la cunoștința publicului că, începând cu 8 septembrie 2019, va fi pusă în aplicare procedura de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul, în baza căreia conducătorii auto implicați într-un accident rutier pot utiliza formularul ”Constatare amiabilă de accident” în relația cu companiile de asigurare, fără a mai fi necesară documentarea accidentului la poliţie.

Formularul de constatare amiabilă de accident reprezintă un formular de format A4, compus din două pagini autocopiative, cu desen de fon imprimat ofset, ambele având aceeași valoare juridică. Formularul se eliberează la cerere de către compania de asigurări unde a fost procurată polița de răspundere civilă auto internă (RCA). În acest sens, conducătorii auto sunt îndemnați să se adreseze la companiile de asigurări (intermediarii de asigurări) la care au procurat polița RCA pentru eliberarea formularului respectiv.

Procedura de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul poate fi aplicată pentru toate accidentele rutiere survenite pe teritoriul R. Moldova, în care au fost implicate doar două autovehicule și în urma cărora au rezultat doar daune materiale nesemnificative, în mărime maximă de zece mii de lei (10 000 lei).

Astfel, în cazul unui accident în care au fost implicate două vehicule şi care s-a soldat doar cu pagube materiale, ambii conducători auto implicați în accident vor completa şi vor semna formularul „Constatare amiabilă de accident” potrivit normelor imprimate pe verso-ul formularului. Ulterior, acesta va fi prezentat asigurătorului, nefiind necesară prezentarea șoferilor pentru documentarea accidentului la poliție. Prin urmare, va fi exceptată și sancțiunea contravențională.

Se recomandă conducătorilor auto, odată cu obținerea formularului ”Constatare amiabilă de accident”, să studieze atât formularul, cât și normele de completare a acestuia, imprimate pe verso.

De menționat, că formularul urmează a fi completat doar în cazul în care ambii conducători auto implicați în accident dispun de asigurare RCA, prejudiciul nu este mai mare de 10 mii lei și de comun acord este stabilită persoana vinovată de producerea accidentului, despre care fapt se fixează în formular. În caz contrar, accidentul urmează a fi documentat de către organele de poliție.

Se atrage atenția că formularul ”Constatare amiabilă de accident” se prezintă asigurătorului persoanei vinovate, în termen de 2 zile lucrătoare de la data producerii accidentului, completat și semnat de către ambii conducători auto implicați în accident.

CNPF își exprimă încrederea că formularul va facilita colectarea rapidă a tuturor informațiilor necesare și soluționarea cererilor de despăgubire, fiind distribuit asiguraților de către asigurători la perfectarea contractelor de asigurare sau la cerere.

Este de notat, că din septembrie 2019 procedura de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul va fi valabilă numai pentru polițele de asigurare de răspundere civilă auto internă, în timp ce pentru deținătorii certificatului de asigurare „Carte Verde”, procedura va fi posibilă de la începutul anului 2021.

Conform datelor din Sistemul informațional automatizat de stat RCA Data, pe parcursul anului 2018 au fost gestionate și soluționate 8611 de dosare de daune (aferente accidentelor produse în anul 2018). Din totalul dosarelor administrate de asigurători, în cazul a 5163 de dosare (60% din totalul dosarelor), cuantumul despăgubirii s-a cifrat până la 10 mii lei.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY