Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) s-a întâlnit într-o ședință de lucru cu Președintele Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova (CNPM), Leonid Cerescu, cu Directorul executiv CNPM, Vladislav Caminschi și cu câțiva membri ai Confederației: Viorica Bondarev, Igor Crapivca, Natalia Mihalache. Principalele subiecte discutate au fost dezvoltarea pieței de capital în Republica Moldova și activitatea registratorilor.
Reprezentanții patronatelor au menționat importanța accesului întreprinderilor din Moldova la surse de finanțare complementare sau alternative creditului bancar, precum și importanța existenței banilor lungi. În acest sens, au fost aduse câteva constrângeri și impedimente în dezvoltarea pieței de capital. Printre acestea a fost menționată lipsa infrastructurii moderne de tranzacționare și a banilor lungi. De asemenea, a fost exprimată opinia că o comunicare mai strânsă între autorități și mediul de afaceri, inclusiv prin intermediul CNPM, ar contribui la o informare mai bună despre oportunitățile și avantajele pieței de capital.
În altă ordine de idei, reprezentanții CNPM au exprimat îngrijorare cu privire la perspectivele și condițiile de activitate ale registratorilor. La momentul actual, aceștia activează la tarife care nu au fost modificate din 2012, se confruntă cu problema transferului dosarelor la arhiva de stat, precum și cu alte probleme legate de viziunea asupra dezvoltării acestor servicii.
Președintele CNPF, Dumitru Budianschi, a salutat deschiderea CNPM către o colaborare mai strânsă și a menționat că dezvoltarea pieței de capital necesită consolidarea eforturilor mai multor actori publici cum ar fi Ministerul Finanțelor, Agenția Proprietății Publice, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a Băncii Naționale a Moldovei, dar și a sectorului privat. În curând CNPF va veni cu o strategie pentru dezvoltarea pieței de capital care se va axa pe câteva direcții prioritare: (i) atragerea companiilor cu capital de stat pe piața reglementată și în cadrul sistemului multilateral de tranzacționare MTF, (ii) măsuri de stimulare a interesului și accesului pe piața de capital, (iii) modernizarea infrastructurii de tranzacționare, și (iv) integrarea pieței de capital din Republica Moldova în piețele regionale și globale. Toate aceste activități vor fi implementate sub procesul general de reglementare în conformitate cu armonizarea cu Acquis-ul Uniunii Europene. Cu referire la activitatea registratorilor, s-a comunicat că în prezent CNPF este în proces de revizuire a taxelor aplicate de registratori și în scurt timp va reveni cu un document în acest sens.
La final, CNPF și CNPM și-au exprimat angajamentul de a colabora pentru a crea un mediu favorabil dezvoltării pieței de capital, care să contribuie la creșterea economică și la prosperitatea țării.