.jpg)
Scopul principal al sesiunii a fost de a familiariza participanții cu elementele principale ale unor acte ale Uniunii Europene și prevederile de impact asupra activității furnizorilor de servicii financiare.
La sesiune au fost invitați reprezentanți ai entităților:
- Ministerului Finanțelor
- Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării
- Asociației Băncilor din Moldova
- Asociației Naționale Centrale a Asociațiilor de Economii și Împrumut
- băncilor licențiate
- societăților de plată
- societăților emitente de monedă electronică
- organizațiilor de creditare nebancară
Agenda a inclus discutarea elementelor principale și prevederilor de impact ale mai multor Directive ale Uniunii Europene:
- Directiva 2014/92/UE privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de bază.
- Directiva (UE) 2023/2673 de modificare a Directivei 2011/83/UE în ceea ce privește contractele de servicii financiare încheiate la distanță și de abrogare a Directivei 2002/65/CE.
- Directiva (UE) 2019/882 privind cerințele de accesibilitate aplicabile produselor și serviciilor.
- Directiva (UE) 2023/2225 privind contractele de credit de consum și de abrogare a Directivei 2008/48/CE.
- Directiva 2014/17/UE privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidențiale și de modificare a Directivelor 2008/48/CE și 2013/36/UE și a Regulamentului (UE) nr. 1093/2010.
Informațiile prezentate în cadrul sesiunii de către Adrian Gheorghiță, vicepreședinte CNPF și Victor Martinenco, șef Direcția servicii de plată și schimb valutar CNPF, vor contribui la o implementare eficientă a directivelor UE și la consolidarea protecției consumatorilor de servicii financiare din Republica Moldova.
CNPF își exprimă angajamentul ferm de maximă implicare în procesul de aliniere a legislației naționale la acquis-ul Uniunii Europene și, împreună cu alte instituții, să ofere suportul necesar entităților din sectorul financiar în acest proces.
Această acțiune face parte din seria de inițiative a CNPF de aliniere a cadrului național la acquis-ul Uniunii Europene.