COMISIA NAŢIONALĂ A PIEŢEI FINANCIARE REPUBLICA MOLDOVA
    RO EN RU

NOUTĂȚI

Prima | NOUTĂȚI | Comunicate

CNPF și Proiectul USAID FSTA au discutat despre oportunitățile de colaborare privind consolidarea capacităților autorității de supraveghere

  • 16.03.2023
  • 3277

Vicepreședintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), Adrian Gheorghiță, a avut marți, 14 martie curent, o întrevedere cu directorul Proiectului USAID „Transparența Sectorului Financiar în Moldova” (FSTA), Matthew Macellaro. Subiectele de pe agendă au vizat activitățile desfășurate până la această etapă în cadrul parteneriatului, dar și oportunitățile de cooperare pentru perioada următoare.

Astfel, în cadrul ședinței, au fost discutate perspectivele de colaborare pentru dezvoltarea cadrului normativ secundar în contextul aprobării în scurt timp, de către Parlament, a modificărilor la Legea nr. 308/2017 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului (AML/CFT).

De asemenea, părțile au analizat posibilitatea organizării, în comun, a unor activități de instruire pentru participanții profesioniști ai pieței de capital, ca urmare a priorităților strategice ale CNPF de a consolida acest segment de piață și de a spori atractivitatea acesteia pentru investitori.

La finalul discuțiilor, Adrian Gheorghiță a punctat că CNPF mizează în continuare pe susținerea Proiectului USAID FSTA în dezvoltarea capacităților instituționale, în special, în contextul transferului de competențe și stabilirii viitorului mandat al autorității.

La rândul său, Matthew Macellaro a exprimat disponibilitatea susținerii activităților agreate, subliniind, în acest sens, importanța implementării celor mai bune practici și standarde internaționale ca precondiție pentru dezvoltarea și modernizarea sectorului financiar din Moldova.

Notă: Până în prezent, CNPF a organizat o serie de activități cu sprijinul Proiectului USAID FSTA, în scopul sporirii capacităților instituționale ale sistemului financiar nebancar din Republica Moldova. Anterior, în cadrul acestui proiect, companiile de asigurări au beneficiat de instruiri în domeniul supravegherii prudențiale și managementului riscului, fiind elaborată și Instrucțiunea de întocmire a Raportului ORSA (evaluarea proprie a riscului și solvabilității). Totodată, Proiectul USAID FSTA a sprijinit organizarea unui program de instruire în domeniul AML/CFT, destinat asigurătorilor și organizațiilor de creditare nebancară. Asistența Proiectului a mai inclus și instruiri în domeniul comunicării instituționale, fiind sprijinită, de asemenea, elaborarea strategiei de comunicare a Comisiei. De asemenea, în zilele de 20-22 martie și 27-28 martie 2023, actuarii, specialiștii din domeniul financiar, precum și managerii de risc din cadrul societăților de asigurări vor participa la programul de instruiri „Pregătire pentru implementarea regimului Solvency II și a principiilor IFRS 17”, organizat de CNPF în cooperare cu Proiectul USAID FSTA și Asociația de Actuariat din Moldova (AAM).

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY