COMISIA NAŢIONALĂ A PIEŢEI FINANCIARE REPUBLICA MOLDOVA
    RO EN RU

NOUTĂȚI

Prima | NOUTĂȚI | Comunicate

CNPF și ASP au examinat prioritățile de colaborare în procesul de modernizare și digitalizare a serviciilor publice

  • 18.01.2022
  • 2651

Aspecte ce vizează înregistrarea de stat, modificarea, reorganizarea și radierea din Registrul de stat al persoanelor juridice prin prisma modificărilor operate la Legea nr. 220/2007 privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali în cadrul pachetului de legi privind digitalizarea (în vigoare din 10 ianuarie 2022), au fost discutate în cadrul mesei rotunde organizate în regim on-line în data de 17 ianuarie 2022.

Vicepreședintele CNPF, Vitalie Lemne, a subliniat importanța stabilirii mecanismului de interoperabilitate CNPF - ASP, având în vedere prerogativele autorității de supraveghere financiară nebancară de a emite acte permisive/aprobări prealabile entităților din aria de competență.

Legea nr. 220/2007 indică asupra obligației Agenției Servicii Publice de a verifica deținerea avizului/aprobării prin schimbul de date în regim automatizat.

Astfel, CNPF își propune să asigure accesul public pentru actele permisive adiționale participanților profesioniști la piața financiară nebancară, fie ce vizează actele de constituire/statutare, modificarea lor, fie ce vizează componența nominală a organelor de conducere a acestora prin intermediul paginii web, creând un modul suplimentar destinat în acest sens.

Agenția Servicii Publice a anunțat că deja a lărgit spectrul de date din Registrul de Stat al persoanelor juridice plasate pe pagina sa web oficială, disponibile pentru vizualizare și accesare gratuită, incluzând informaţia despre beneficiarul efectiv/beneficiarii efectivi, în conformitate cu Legea nr.308/2017 cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.

În aceeași manieră, CNPF va asigura oferirea informației cu referire la societățile pe acțiuni, implicit autorizarea reorganizării, emisiunile suplimentare, modificările înregistrate în Registrul emitenților de valori mobiliare, cum ar fi înregistrarea anulării acțiunilor de tezaur, precum și privind înregistrarea modificării claselor, numărului și valorii nominale a acțiunilor plasate.

Dl Lemne a concluzionat, că pentru facilitarea întregului proces a schimbului de date, reieșind din exercitarea atribuțiilor pe cele trei segmente: asigurări, creditare nebancară și piața de capital, inclusiv emitenții de valori mobiliare, să fie create trei  grupuri de lucru interinstituționale cu desemnarea persoanelor responsabile a fiecărei instituții în parte.  

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY