COMISIA NAŢIONALĂ A PIEŢEI FINANCIARE REPUBLICA MOLDOVA
    RO EN RU

Asigurări

Prima | ... | Asigurări | CNPF explică

CNPF explică

Asigurare obligatorie de răspundere civilă auto pentru pagube produse de vehicule (RCA) reprezintă o asigurare obligatorie pentru orice proprietar sau utilizator al unui vehicul.

 În cazul unui accident rutier, soldat cu daune materiale, vătămări corporale, deces sau prejudicii morale, persoana păgubită primește despăgubiri din partea companiei la care este asigurată persoana vinovată de producerea accidentului.

Da. Contractul de asigurare RCA poate fi încheiat atât electronic, cât și pe suport de hârtie.

În cazul în care contractul de asigurare obligatorie RCA este încheiat online, iar asiguratul a efectuat plata primei de asigurare, se prezumă că acesta și-a exprimat consimțământul privind încheierea contractului, indiferent dacă a semnat sau nu contractul respectiv.

În ceea ce privește asigurarea RCA externă, Carte Verde, este obligatoriu ca asiguratul sa aibă asupra sa certificatul de asigurare în original, pe suport hartie, chiar dacă contractul a fost încheiat electronic.

În conformitate cu prevederile noii legi privind RCA, în vigoare din 1 aprilie 2023, contractele de asigurare încheiate începând cu această dată sunt reglementate potrivit prevederilor noii legi, nr. 106/2022, în timp ce contractele de asigurare încheiate până la 31.03.2023 sunt reglementate conform prevederilor Legii nr. 414/2006.

Deținătorii sau utilizatorii unităților de transport înregistrate în Republica Moldova sunt obligați să încheie contracte de asigurare obligatorie RCA.

Da, asigurarea CASCO este una facultativa (benevolă), iar asigurarea RCA este una obligatorie.

În cazul înstrăinării vehiculului, asiguratul este obligat să informeze compania de asigurare. Acesta poate cesiona drepturile din contractul de asigurare RCA noului proprietar sau poate rezoluționa contractul existent, cu condiția că în perioada de valabilitate a acestuia nu au fost sau nu urmează a fi achitate despăgubiri de asigurare. Noul proprietar nu este în drept să modifice contractul RCA fără o solicitare, în adresa companiei de asigurări, din partea fostului proprietar.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY