COMISIA NAŢIONALĂ a PIEŢEI FINANCIARE REPUBLICA MOLDOVA
   

CNPF a dat startul campaniei de informare privind aplicarea procedurii de constatare amiabilă a accidentelor rutiere

  • 08.11.2019
  • 2044

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a lansat campania de informare a conducătorilor auto cu privire la condițiile de aplicare a procedurii de constatare amiabilă în cazul accidentelor de circulație.

În cadrul campaniei, pe pagina oficială web (www.cnpf.md) este plasat un spot video, care explică șoferilor implicați în accidente rutiere minore, fără victime și daune serioase, cum pot încheia o înțelegere amiabilă, evitând astfel amenda contravențională și punctele de penalizare.

Campania demarată de CNPF are scopul de a informa publicul cu privire la procedura constatului amiabil, care urmărește simplificarea procesului de soluționare a accidentelor rutiere, astfel încât aceasta să fie înțeleasă mai bine și să fie utilizată pe scară largă.

Procedura de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul este aplicată din 8 septembrie curent, fiind valabilă pentru toate accidentele rutiere survenite pe teritoriul R. Moldova, în care au fost implicate doar două autovehicule și în urma cărora nu sunt vătămări corporale, iar daunele materiale nu depășesc suma de 10 mii de lei.

În asemenea cazuri, ambii conducători auto implicați în accident urmează să semneze formularul „Constatare amiabilă de accident”. Acesta urmează a fi completat doar în cazul în care ambii conducători auto dispun de asigurare de răspundere civilă auto internă (RCA) și de comun acord este stabilită persoana vinovată de producerea accidentului.

Procedura de constat amiabil este una opțională. În cazul în care, niciunul din șoferi nu-și recunoaște vina sau prejudiciul material depășește suma de 10 mii lei, accidentul urmează să fie documentat de către organele de poliție.

Formularul de constatare amiabilă este eliberat la cerere de către compania de asigurări unde a fost procurată polița RCA.

Spotul video poate fi vizualizat aici: https://www.cnpf.md/ro/educatia-financiara-6402.html

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY