COMISIA NAŢIONALĂ A PIEŢEI FINANCIARE REPUBLICA MOLDOVA
    RO EN RU

NOUTĂȚI

Prima | NOUTĂȚI | Comunicate

CNPF a aprobat primele două prospecte de oferte de obligațiuni ale autorităților publice locale

  • 02.08.2021
  • 3517

Comisia Națională a Pieței Financiare a aprobat prospectele de oferte publice pentru efectuarea primelor emisiuni de obligațiuni anunțate de către Primăriile din Sîngera și Ceadîr-Lunga (https://www.cnpf.md/ro/decisions). Emisiunile de obligațiuni inițiate de cele două autorități publice locale reprezintă o premieră pentru piața de capital din R. Moldova, sursele financiare atrase prin intermediul emisiunii, urmând a fi utilizate pentru implementarea unor proiecte de infrastructură în cele două localități.

Prospectul de ofertă înregistrat de Primăria Sîngera prevede emisia publică de obligațiuni de clasa I (cu termen de circulație de 2 ani) și de clasa II (cu termen de circulație de 3 ani), cu o valoare nominală totală de 4,5 mil. lei (1000 lei valoarea nominală per obligațiune). Astfel, finanțările rambursabile contractate de Primăria Sîngera sub forma emisiunilor de obligațiuni vor fi folosite pentru aprovizionarea cu apă potabilă a gospodăriilor din localitate și construcția rețelei de apeduct în zonele în care aceasta lipsește (cartierul nou Sîngera-Revaca, de care ar urma să beneficieze circa 300 de gospodării).

La rândul său, prospectul de ofertă înregistrat de Primăria Ceadîr-Lunga vizează emisia publică de obligațiuni municipale de o singură clasă (cu termen de circulație de 3 ani), cu o valoare nominală totală de 3 mil. lei  (1000 lei valoarea nominală per obligațiune). Sursele acestei emisiuni de obligațiuni urmează a fi utilizate pentru dezvoltarea infrastructurii locale, în particular reconstrucția a 11 drumuri și trotuare din municipiu.

Rata de dobândă la ambele oferte publice variază între 6,5-6,7 la sută anual, acestea fiind intermediate de BC „Victoriabank” SA. Procesul este susținut inclusiv de o echipă de experți din cadrul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, care implementează proiectul: ”Obligațiunile guvernamentale locale - ca măsură de sporire a autonomiei locale”, finanțat de Ambasada Regatului Țărilor de Jos la Chișinău.

Conform legislației naționale, obligațiunile emise de autoritățile publice locale sunt instrumente de datorie pentru a obține finanțare, de regulă pentru investiții capitale.

În opinia autorității de supraveghere, obligațiunile emise de autoritățile publice locale pot servi drept un imbold pentru înviorarea pieței de capital și diversificarea oportunităților de afaceri pentru potențialii investitori.

Cele două prospecte de ofertă publică pot fi consultate la sediul celor două Primării și Intermediar, pe paginile web ale acestora, precum și pe pagina oficială web (https://www.cnpf.md/ro/piata-de-capital-6432.html).

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY