COMISIA NAŢIONALĂ a PIEŢEI FINANCIARE REPUBLICA MOLDOVA
   

Banca Mondială și-a anunțat deschiderea de a oferi suport pentru reformarea sectorului asigurărilor

  • 11.07.2019
  • 437

Conducerea și managementul sectorial ale Comisiei Naționale ale Pieței Financiare (CNPF) au avut miercuri, 10 iulie, o întrevedere cu experții Băncii Mondiale, care efectuează o misiune în R. Moldova, în perioada 8-13 iulie curent, în contextul negocierii cu Guvernul R. Moldova a Operațiunii de suport bugetar pentru politici de dezvoltare. De asemenea, în cadrul întrevederii a fost prezentată Sanja Madzarevic-Sujster, care este noul șef al echipei Băncii Mondiale responsabil pentru Moldova.

Președintele CNPF, Valeriu Chițan, a informat experții Băncii Mondiale despre ultimele evoluții înregistrate pe piața financiară nebancară, inclusiv constrângerile și deficiențele persistente în sectoarele de asigurări și de creditare nebancară. În context, Valeriu Chițan a menționat despre definitivarea proiectelor noilor legi cu privire la asigurări și cu privire la asigurările de răspundere civilă auto, precum și a amendamentelor la legea cu privire la organizațiile de creditare nebancară, care urmează a fi supuse consultărilor publice și ulterior expediate Parlamentului spre adoptare. 

Potrivit președintelui CNPF, una din cele mai mari provocări o reprezintă subcapitalizarea companiilor de asigurări, mai ales în contextul liberalizării tarifelor RCA, demarată  la 1 iulie curent. 

La rândul său, Sanja Madzarevic-Sujster a afirmat că după finalizarea în septembrie 2019 a proiectului existent, Banca Mondială este dispusă să continue asistența destinată CNPF pentru reformarea sectorului asigurărilor, inclusiv pentru efectuarea unei expertize detaliate a solvabilității companiilor și garantarea conformității entităților de asigurare care nu sunt capitalizate. ”Suntem pregătiți să oferim asistență și pentru efectuarea unei analize a impactului asupra pieței de asigurări ca urmare a implementării noii legislații în domeniu”, a precizat Sanja Madzarevic-Sujster.

Șefa echipei Băncii Mondiale a specificat că experții Băncii vor examina toate planurile de consolidare a reglementării și supravegherii nebancare și ulterior vor veni cu un set de propuneri.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY