În ultimii ani, a luat amploare fenomenul entităților neautorizate care promovează într-un mod agresiv instrumente financiare riscante, utilizând noțiuni specifice pieței de capital. Pentru a proteja investitorii şi potențialii investitori, Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) avertizează despre riscurile investițiilor în produse financiare nebancare prin intermediul instituțiilor neautorizate.
Pentru siguranța investițiilor dumneavoastră, înainte de a plasa banii în diverse instrumente financiare și, în special, în cazurile de utilizare a platformelor de tranzacționare online, CNPF vă recomandă să vă informați cine stă în spatele acestor platforme. Transparența este un principiu de bază, iar dacă această informație nu este indicată, cel mai probabil aveți de-a face cu jucători neautorizați pe piața de capital.
În cazul în care ați identificat entitatea responsabilă de platforma de tranzacționare, este foarte important să verificați dacă aceasta:
1) este reglementată și supravegheată de CNPF, informație care poate fi accesată aici.
2) este autorizată de o altă instituție de supraveghere financiară din afara Republicii Moldova (în cazul entităților străine). În acest caz, verificați pagina web oficială a instituției respective, precum și alertele emise pe site-ul Organizației Internaționale a Comisiilor de Valori Mobiliare.
În majoritatea cazurilor, când alegeți să investiți în mediul online pe cont propriu, fără consiliere cu privire la produsul vândut sau oferit, entitatea care oferă servicii de tranzacționare trebuie să deţină mijloace prin care să verifice cunoștințele şi experiența dumneavoastră, care ar trebui să includă întrebări despre:
- ce servicii şi produse cunoașteți;
- tipul, volumul şi frecvența tranzacțiilor dumneavoastră anterioare;
- studiile și domeniul de activitate.
De asemenea, entitatea respectivă este obligată să vă avertizeze dacă produsul financiar pentru care optați nu este potrivit necesităților dumneavoastră. Înainte de a investi sau tranzacționa pe piețe financiare, este necesar să citiţi cu atenţie toate materialele informative disponibile, dar mai cu seamă contractul și/sau documentele juridice pe care le semnați.
Atenție: pentru a minimiza potențialele riscuri financiare, este important să intrați în esența mecanismului și principiilor unei investiții pe piața de capital, dar și a condițiilor negociate cu prestatorul de servicii.
De regulă, entitățile neautorizate promovează instrumente financiare complexe cu efect de levier, precum „contractele pentru diferență” (CFD). Efectul de levier este o strategie de investiții prin utilizarea banilor împrumutați, care face posibilă, pe piața bursieră, să aveți o expunere mult mai mare decât capitalul depus în contul de tranzacționare. Însă, această strategie implică riscuri foarte ridicate și nu este potrivită pentru persoanele fizice, întrucât necesită cunoștințe profunde și experiență vastă în domeniu.
În cazul în care aveți neclarități, vă îndemnăm să ne contactați la numerele de telefon: 022 859 453 sau 022 859 474, la care specialiștii Departamentului piața de capital din cadrul CNPF vă vor oferi informațiile necesare, din prima sursă.