NATIONAL COMMISSION FOR FINANCIAL MARKETS REPUBLIC OF MOLDOVA
    RO EN RU

Vicepreşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, dna Aurica Doina, a avut o întrevedere cu Consultantul Corporaţiei Financiare Internaţionale din cadrul Băncii Mondiale.

  • 04.04.2008
  • 2116

Vicepreşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, dna Aurica Doina, a avut o întrevedere cu Consultantul Corporaţiei Financiare Internaţionale din cadrul Băncii Mondiale, expert în asigurări, dl Roman Şincarenco.
În cadrul întrevederii a fost abordată tema asigurării riscurilor de producţie în agricultură, în special, discuţia s-a axat pe posibilitatea lansării pe piaţa asigurărilor din Republica Moldova a unui nou produs – Asigurarea riscurilor în agricultură bazat pe utilizarea coeficienţilor de indexare.
Portivit dlui Şincarenco, BM evaluează circa 50 de ţări privind aplicarea asigurării riscurilor de producţie în agricultură. La moment FAO este în proces de selectare a 1-2 ţări, în vederea lansării proiectelor-pilot de implementare şi dezvoltare a modelului de asigurare a riscurilor în sectorul  agroindustrial bazată pe meteo-indice şi alţi indicatori. Expertul a menţionat, că acest tip de asigurare s-a manifestat pozitiv în mai multe ţări cum ar fi Canada, SUA, Mexic. Specificul acestui tip constă în determinarea cuantumului pagubelor în baza factorilor climaterici înregistraţi în  perioada valabilităţii contractului, totodată algoritmul de calcul se bazează pe date statistice privind dependenţa rezultatelor înregistrate pe anumite culturi agricole de condiţiile meteo pe parcursul anilor anteriori.
„Dat fiind faptul, că sectorul  agricol este un component de bază în economia Republicii Moldova, asigurarea riscurilor de producţie în acest domeniu este foarte importantă pentru ţara noastră”, - a  reiterat dna Aurica Doina, menţionînd, că Comisia Naţională a Pieţei Financiare este interesată în diversificarea produselor de asigurare pe piaţa financiară din Republica Moldova, precum şi sporirea calităţii serviciilor de asigurare.
De asemenea, a fost menţionat, că aplicarea unui asemennea sistem poate reduce substanţial factorul subiectiv şi escrocheriile la calcularea mărimii despăgubirilor. Acest lucru se datorează faptului, că datele pe care se bazează indicele sînt furnizate de persoane terţe, neinteresate, cum ar fi Serviciul Meteorologic de Stat şi alte structuri abilitate să prezinte date statistice obiective referitor la roada obţinută pe anumite culturi agricole în perioada respectivă.
Dl Şincarenco s-a arătat optimist în ceea ce priveşte şansele Republicii Moldova de a fi selectată în calitate de beneficiar pentru implementarea proiectului-pilot de dezvoltare a asigurării riscurilor de producţie în agricultură bazată pe utilizarea coeficienţilor de indexare. 
Părţile au convenit să colaboreze în scopul identificării oportunităţilor de dezvoltare a instrumentelor noi de asigurare în Republica Moldova.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY